Scris de Otilia Șandor - După codul galben care a afectat Bihorul s-a instituit cod portocaliu.
17 curţi şi grădini şi 700 de hectare de teren agricol şi păşuni din 14 localităţi bihorene au fost afectate sâmbătă de fenomenele meteorologice şi hidrologice: Oradea, Marghita, Salonta, Beiuş, Tileagd, Tinca, Dobreşti, Drăgeşti, Sînnicolau Român, Auşeu, Măgeşti, Sînmartin, Brusturi, Boianu Mare.
Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă cauzate de ploaia abundentă, pompierii au lucrat împreună cu colegii de la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din unităţile administrativ teritoriale afectate, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi ANIF – Filiala Bihor.
Sâmbătă după-masă, în Bihor s-a instituit codul portocaliu (pe afluenţii râului Crişul Negru), drept urmare reprezentanţii factorilor de decizie în situaţii de urgenţă s-au întâlnit în şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, condusă de prefectul Claudiu Pop.
S-a decis astfel ca la primăriile din localităţile aflate în aval de Crişul Repede, Barcău şi afluenţii acestora să se verifice permanenţa, să fie verificate acţiunile derulate conform codului portocaliu în localităţile aflate pe Crişul Negru şi afluenţi, să se asigure mijloacele şi materialele prevăzute în Planurile proprii la inundaţii, pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii.
Au fost supravegheate non-stop digurile, podurile, podeţele şi alte porţiuni înguste de pe cursurile de apă, pentru ca acestea să nu se blocheze plutitori. Au fost vegheate continuu şi zonele în care se pot forma torente şi s-au luat măsuri pentru curăţarea gurilor de canal şi a colectoarelor pentru preluarea apelor provenite din ploile abundente de către serviciile de gospodărire comunală.
O echipă din comitetul judeţean pentru servi