O masă lipsită de deschidere spre cultură își pierde ușor standardele morale, devenind o pradă ușoară pentru propagandă și manipulare mediatică.
Mulți s-au întrebat aproape cu deznădejde: de ce la Conferința națională a PDL moțiunea Reformiștii a Monicăi Macovei a obținut abia 209 voturi dintr-un total de peste 4.600? De ce atât de puțin pentru oamenii politici cei mai onești, mai capabili și mai serioși pe care îi avem în acest moment? În general, răspunsul – mai circumstanțiat sau mai direct – a fost că majoritatea publicului nostru nu este interesat de anticorupție, de etic, de valori superioare și că, în consecință, cei care reprezintă sau promovează aceste direcții nu pot avea succes și, neobținând suficientă susținere publică, nu pot atrage voturi; iar politica e, cum se spune, pe voturi. Dar de ce sunt astfel cei mai mulți dintre români? De ce, în schimb, sunt ei gata să-și voteze iarăși și iarăși un primar cu dosar penal? De ce plagiatul lui Ponta nu stârnește indignare în publicul larg? De ce securismul dovedit al lui Dan Voiculescu nu se vede în sondaje? În schimb, de ce – record în Europa – își petrec românii atâta timp la televizor, ocazie cu care, printre altele, se lasă spălați pe creier de Antene? Motivul cel mai plauzibil este lipsa lor de cultură – în sensul vechi, bun și fundamental al cuvântului –, ceea ce se exprimă statistic prin faptul că suntem codași în Europa nu numai în multe alte privințe, dar și la numărul de cărți citite. Iată de ce!
Asta e elitism, vor sări cu gura unii dintre stângiștii noștri, și e cea mai bună dovadă de atitudine nedemocratică!
De acord, e elitism. Susținem că o masă lipsită de deschidere spre cultură își pierde ușor standardele morale, devenind o pradă ușoară pentru propagandă și manipulare mediatică – ceea ce distorsionează votul popular în particular și democrația în