Cu ocazia zilei apei – 22 martie, la ecoambasadorii şi elevii de la Colegiul Tehnic API Zalău au participat la un maraton de evenimente. Printre acestea s-au numărat concursuri pe teme de geografie, o viyita la centrul de meteorologie din Zalău activităţi realizate cu ajutorul doamnei profesoare de geografie Slevaş Bianca, dar şi un maraton de campanii de conştientizare desfăşurate cu ajutorul elevei Mitrea Andreea Cristina, care ne-a făcut o interesantă prezentare a apei, pe care o vom descrie în cele ce urmează!
O bem, o folosim la gătit, ne spălăm cu ea, înotăm în ea... Este cea mai preţioasă substanţă, dacă luăm în calcul importanţa ei. Suntem alcătuiţi în mare măsură din ea. Doar faptul că e atât de răspândită ne face să o privim cu oarecare nepăsare. Totuşi, avem cu ea o legătură veche, adâncă şi cu totul aparte: n-am putea trăi dacă n-ar fi ea. La prima vedere, nimic mai simplu şi mai obişnuit ca apa – banală apă de care avem parte toată ziua. Curge la robinet, cade din cer, se găseşte de cumpărat peste tot – APA E CEVA CUM NU SE POATE MAI BANAL.
Apa e atât de răspândită, atât de banală pentru noi, încât avem tendinţa de a o socoti cel mai tipic dintre lichide; de fapt Lichidul prin excelenţă. Nimic mai fals. Apa are multe proprietăţi atipice pentru un lichid, inventariate de-a lungul timpului de cercetători şi adunate sub numele de caracteristici anormale ale apei. Dar tocmai aceste caracteristici anormale, spun specialiştii, sunt cele care au permis apariţia vieţii pe Pământ şi tot ele reuşesc să întreţină viaţa. Procesele tulburător de complexe care au loc în materia vie sunt posibile tocmai pentru că apa este aşa cum este.
Deşi nu are rol energetic, apa este mai necesară decât oricare alt aliment datorită acţiunii sale asupra tuturor proceselor vitale. Numeroase procese vitale se desfăşoară graţie apei, această substanţă fiind