Licitaţiile de ieri, organizate de Hidroelectrica pe piaţa PCCB administrată de OPCOM, au fost anulate din lipsă de contra-oferte de cumpărare. Hidroelectrica scosese la vânzare cinci pachete de câte 9.840 MWh şi două pachete de câte 19.680 MWh la un preţ minim de pornire a licitaţiei de 165 de lei/MWh. Perioada de livrare era trimestrul II al acestui an.
Compania a răspuns, în schimb, la oferta de cumpărare cu preţ maxim a CEZ Distribuţie, care a licitat, ieri, o cantitate de 109.560 MWh pentru trimestrul II al acestui an. Hidroelectrica a fost singurul participant şi a oferit 165 de lei/MWh, iar preţul maxim ofertat a fost de 170 de lei/MWh.
Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, ne-a declarat, recent, că ofertele la 165 de lei/MWh sunt pentru lunile în care hidraulicitatea este ridicată datorită viiturilor. În aceste luni, preţul energiei hidro scade vertiginos. Domnia sa estimează, pentru a doua jumătate a anului, creşterea preţului energiei pe piaţa liberă, întrucât prognozele indică instalarea secetei hidrologice începând cu luna iulie.
Potrivit domniei sale, în fiecare an, în perioada de viitură (aprilie, mai, iunie), preţul de tranzacţionare este cu 30-40% mai mic decât preţul mediu anual, din cauza excedentului de producţie hidro şi eolian generat în acest interval.
Şi Romconstruct Top vinde, pe PCCB, un pachet mic de 9.720 MWh, la un preţ minim de pornire de 165 de lei/MWh, tot pentru trimestrul II al acestui an. Pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2013, compania a postat o ofertă la un tarif minim de 210 lei/MWh pentru o cantitate de circa 15.500 MWh.
Şi Enel Green Power şi-a ajustat oferta de vânzare pe PCCB. Compania vinde 31.805 MWh la un preţ minim de pornire de 191 de lei/MWh, după ce nu a reuşit să încheie contract la nivelul de 199 de lei/MWh. Perioada de livrare este 11 aprilie - 31 decembrie 20