Pe platforma combinatului Oltchim, angajaţii au intrat în a doua săptămână de proteste. Sute de persoane s-au adunat şi luni duminieaţa, pentru a-şi striga nemulţumirile. Oamenii spun că au ajuns la capătul răbdării. De trei luni au primit doar câteva sute de lei, iar acum au aflat că peste o mie dintre ei vor pleca acasă.
Numărul muncitorilor adunaţi să protesteze din nou pe platforma Combinatului Oltchim este de ordinul sutelor. Protestele au intrat în a doua săptămână, iar acum nemulţumirile sunt cu atât mai mari cu cât administratorul judiciar a anunţat că 1.000 de oameni vor fi disponibilizaţi, iar 500 vor fi trimişi în şomaj tehnic.
Nemulţumirea oamenilor este legată şi de faptul că ar trebui să primească, potrivit Contractului Colectiv de Muncă, între 6 şi 18 salarii compensatorii, însă administratorul judiciar a anunţat că nu are bani, iar oamenii vor primi cel mult trei salarii compensatorii.
Săptămâna trecută, când au început protestele, muncitorii au blocat de patru ori Drumul Naţional 64, iar vineri au mers pe jos mai bine de 10 km până în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea, unde au pichetat prefectura şi primăria.
Administratorul judiciar al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea va decide luni care va fi numărul de salariaţi necesar pentru ducerea la îndeplinire a obiectivelor stabilite pentru companie, a declara săptămâna trecută ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
"În urma discuţiilor privind situaţia combinatului Oltchim s-a convenit că există resurse pentru ca, la jumătatea lunii aprilie, să plătească salariile restante pentru angajaţi însumând în total salariile pentru două luni", spunea Vosganian, citat de Agerpres. "Va exista un dialog cu toţi partenerii combinatului astfel încât să fie asigurată o creştere a capacităţii de producţie de la 25% la o capacitate care să asigure profitabilitatea, adică la 6