Una dintre cele mai grave complicaţii în timpul sarcinii este hipertensiunea. Neţinută sub control, tensiunea crescută poate periclita atât viaţa fătului, cât şi a mamei.
Creşterea tensiunii peste 140/90 mmHg trebuie să fie un semnal de alarmă pentru femeia gravidă. Indiferent dacă hipertensiunea arterială (HTA) este gestaţională sau preexistentă sarcinii, gravida necesită o monitorizare medicală atentă. HTA poate duce la infarct, insuficienţă renală sau hemoragie cerebrală.
De asemenea, poate determina o îngustare a vaselor sanguine, inclusiv a vaselor uterului, antrenând o scădere a fluxului de sânge prin placentă. Astfel, este afectată şi dezvoltarea intrauterină, pentru că are loc o scădere a aportului de oxigen şi de nutrimenţi, de care fătul are foarte mare nevoie.
Preeclampsia, o complicaţie gravă
Una dintre urmările hipertensiunii poate fi preeclampsia (toxemia gravidică). Aceasta este caracterizată prin creşterea tensiunii arteriale, mai ales după a 20-a săptămână de sarcină (în condiţiile în care gravida a avut valori normale ale tensiunii), însoţită de prezenţa de proteine în urină (proteinurie) şi de edeme.
Citeşte mai mult pe clicksanatate.ro