Noul sport încearcă să reînvie turnirurile din Evul Mediu, cu un upgrade ce permite împrumutarea unor procedee din K1 sau MMA
"Nici una dintre confruntări nu e regizată, se utilizează arme de oţel, echipamente de protecţie selectate după standarde riguroase şi totul se desfăşoară la intensitate maximă", aşa şi-a început speach-ul gazda primei ediţii a campionatului naţional de luptă în armură medievală, "Turnirul Campionilor". Peste 20 de luptători, reprezentînd 6 echipe din Transilvania, costumaţi în armuri din cap pînă în picioare şi înzestraţi cu săbii sau topoare, aşteaptă nerăbdători să intre în luptă.
Spectatorii, nu foarte mulţi, copii şi părinţi, fac cunoştinţă cu cavalerii, după care începe concursul. Gazda evenimentului a avut dreptate. E luptă pe bune! Ies scîntei cînd săbiile lovesc coifurile ce protejează creştetele combatanţilor, iar scuturile fac faţă cu greu la loviturile grele de bocanc.
K1 condimentat cu săbii şi armuri
Concursul are două secţiuni, lupta pe punctaj, unde se iau în considerare doar atingerile pe zonele vitale ale adversarului, şi secţiunea sportivă HMB (Historical Medieval Battle), care îmbină reconstituirea istorică cu sporturile de contact contemporane, MMA, K1 sau kick-box. În cea de-a doua categorie, o luptă se întinde pe durata a trei reprize a cîte trei minute fiecare. E permis orice, mai puţin loviturile la gît şi la ceafă, cele sub centură şi cele care pot provoca fracturi de la genunchi în jos.
"La mine e vorba de plăcere dusă la extrem. Totul a început de la piesele de teatru. Acolo ne duelam în joacă, dar aici ne luptăm în toată regula. Costumul mi l-am confecţionat singur", ne-a dezvăluit Mihai Cotie, pe numele său de scenă Cavalerul Mihai de Cotie, zis Francezul. Da, fiecare luptător are nume de scenă!
Săbii rupte, arcade sparte
La astfel de lupte