De astăzi, internarea în spitalele de stat se plăteşte cu o sumă ce variază între 5 şi 10 lei, care nu depinde de numărul zilelor de internare. Multe spitale încă nu au stabilit cuantumul acestei taxe, iar managerii spun că aceasta nu rezolvă problema finanţării sănătăţii. De altfel, chiar ministrul Sănătăţii declară că nu acesta este scopul coplăţii. Taxa ar trebui să mai reducă din numărul internărilor nejustificate.
Deşi de la 1 aprilie intră în vigoare coplata, în multe spitale din ţară nici măcar nu a fost stabilită valoarea taxei pe care bolnavii o vor plăti la externare. Se întâmplă la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, la Spitalul Universitar din Capitală, dar şi la cele mai mari spitale din Galaţi şi Iaşi.
La Spitalul Judeţean Braşov cuantumul coplăţii va fi stabilit de Consiliul de Administraţie, care se va întruni abia marţi.
În schimb, pacienţii care se internează în spitalele din Timişoara vor plăti taxa minimă de 5 lei la externare. Dar şefii spitalelor spun că această taxă nu va rezolva problemele din sistem.
„Potrivit socotelilor pe care le-am făcut, la 48.000 de pacienţi s-ar aduna 100.000 de euro, dar necesităţile spitalului sunt mult mai ridicate”, spune Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean Oradea.
Cei mai nemulţumiţi sunt însă asiguraţii, care nu văd ce rost are o asemenea taxă din moment ce au plătit toată viaţa asigurări de sănătate.
Taxa va fi achitată de fiecare pacient care se internează, cu excepţia celor care sunt trataţi în regim de urgenţă, a bolnavilor cronici, a copiilor, a gravidelor şi lăuzelor, dar şi a pensionarilor cu venituri mai mici de 740 de lei.
(digi24.ro)
Comentarii.
De astăzi, internarea în spitalele de stat se plăteşte cu o sumă ce variază între 5 şi 10 lei, care nu depinde de numărul zilelor de internare. Multe spitale încă nu au stabilit cuantumul acest