Cu business prin Cipru, omul de afaceri Radu Florescu, şeful Centrade Saatchi&Saatchi, vede dintr-o dată cu alţi ochi sistemul financiar de la Bucureşti după ce criza din insulă a impus taxarea dură a depozitelor mari.
Situaţia dramatică din Cipru, unde cei care aveau peste 100.000 de euro în bancă pot să piardă până la 60% din bani, naşte foarte multe întrebări legate de sistemele bancare din fiecare ţară şi de modul cum funcţionează Fondul de Garantare a Depozitelor din România în cazul în care s-ar pune aceleaşi probleme.
Eugen Dijmărescu, şeful Fondului de Garantare, nu vede niciun efect de contagiune dinspre Cipru spre România pentru că la nivel de relaţii interbancare din punctul de vedere al transferurilor de capital aceastea sunt reduse.
El spune că este normal ca lumea să fie îngrijorată şi să pună întrebări legate de garantarea depozitelor. „Este normal să fie aşa şi mesajul meu este ca oamenii să aibă încredere în forţa de reglementare pe care statul român o aplică şi în instituţiile sale, respectiv banca centrală, Ministerul Finanţelor, Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare. Din punctul nostru de vedere, aşa cum arată situaţia pe care o avem de la Direcţia Supraveghere din BNR, în acest moment nu există motiv de îngrijorare.“ În ceea ce priveşte depozitele constituite la Marfin Bank România, filială a Cyprus Popular Bank, care va fi lichidată, ele se supun legii române. În ceea ce priveşte deponenţii de la Bank of Cyprus, ei beneficiază de acoperirea pe care o dă fondul cipriot de garantare.
Dijmărescu, fost viceguvernator al BNR, crede că este mult spus că astăzi suntem într-o situaţie tensionată: „Dar desigur suntem într-o situaţie de vigilenţă“. „Trebuie să fim foarte atenţi atunci când ne pronunţăm asupra situaţiei unei bănci sau a alteia, a modului în care interpretăm fenomenele, pentru că oamenii în