În perioada 4-10 aprilie, la Sala cu Orgă, va avea loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Bach, patronat şi în acest an de Sanda Filat. A acceptat cu plăcere să ne ofere un interviu, doar despre muzică.
„Adevărul“: Peste câteva zile, ne inviţi din nou la Festivalul Bach. Ce te face să te implici şi în acest an?
Sanda Filat: N-am vrut să renunţ, e un proiect de suflet. Probabil, ar fi continuat şi fără susţinerea mea, dar nu m-aş fi simţit bine dacă l-aş fi abandonat. Foarte mulţi oameni m-au încurajat să merg mai departe.
Putem vorbi deja de o tradiţie?
Dacă oamenii îl aşteaptă, cred că da. La ediţiile anterioare sălile au fost pline, sper să fie la fel şi în acest an. Viaţa culturală din Chişinău este destul de plină, se organizează multe evenimente, dar mai e de lucru la capitolul calitate. Festivalul nostru se deosebeşte anume prin calitate.
Vorbeşti ca despre un copil al tău. Ce ai investit în el?
Multă dragoste, emoţii. Dar şi financiar, desigur, pentru ca acest festival să crească, să se dezvolte. Feedback-ul este exact ca de la un copil – mă încarc emoţional de la această muzică, de la acest eveniment, de la oamenii frumoşi – artişti şi spectatori - pe care îi întâlnesc acolo.
Prin ce se deosebeşte ediţia din acest an?
Ca de obicei, vom avea o deschidere deosebită – cu Orchestra Naţională de Cameră, cu invitaţi speciali, anul acesta din România. La fel şi închiderea, unde va evolua, pe lângă orchestră, Corul Naţional de Cameră. La fiecare ediţie am încercat să combinăm clasicul cu elemente moderne. Anul acesta avem un recital de chitară, cu o instrumentistă din Spania. Aşa cum la prima ediţie am avut cinci saxofonişti din Germania, care au interpretat Bach în stil jazz. Au avut un succes extraordinar, de aceea anul acesta repetăm experienţa jazz, cu un trio din Olanda.
E o şmecherie pentru a atrage la Sa