In aproximativ 2 saptamani va fi anuntat castigatorul licitatiei publice de constructie a cladirii laserului de la Magurele. Declaratia a fost facuta de secretarul de stat in Ministerul Educatiei Tudor Prisecaru, in cadrul unei mese rotunde intitulate "Inovatia - reusim impreuna!" organizata marti, 2 aprilie, de General Electric si Camera de Comert Romano-Americana. Intrebat cate oferte au fost depuse, oficialul a afirmat ca "in final, din cate stiu eu, au ramas vreo patru, dar totul este sub procedura si confidential deocamdata". "Am fost in cateva tari din UE si nu peste tot proiectul [ELI-NP] este vazut foarte bine, pentru ca unii spun ca de ce sa vina la noi, cand au la ei in tara" dispozitive similare, chiar daca la dimensiuni mult reduse, a avertizat Prisecaru.
Fost sef al Cercetarii si in prezent secretar de stat in Ministerul Educatiei, Tudor Prisecaru a declarat in cadrul evenimentului: "Am fost in cateva tari din UE si nu peste tot proiectul [ELI-NP - n.red.] este vazut foarte bine, pentru ca unii spun ca de ce sa vina la noi, cand au la ei in curte, chiar daca nu e de calitatea acestuia. Va spun cinstit ca am vazut treaba asta. Asa ca va trebui sa putem sa-i atragem" in proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) de la Magurele.
Intrebat care sunt tarile care nu au primit bine ELI-NP, Prisecaru a replica ca "nu putem vorbi de reprezentare statala in conceptul asta, deci nu putem spune ca din partea anumitor tari s-a aratat vreo ostilitate. Este vorba de ostilitate sau reticenta din partea unor grupari de cercetatori".
Nu este vorba "nici macar de centre universitare", a continuat oficialul. Acesta a precizat ca in cadrul unui centru parerile sunt impartite, "pentru ca in momentul in care eu as face parte dintr-un colectiv de la Academia Romana, de exemplu, si sunt recunoscut ca fiind cel mai tare pe