Începând de astăzi, coplata intră în vigoare în sistemul sanitar, iar unele spitale au anunţat deja sumele pe care le vor percepe. În total, Ministerul Sănătăţii estimează că va economisi aproximativ 40 de milioane de lei anual.
Coplata are o valoare cuprinsă între 5 lei şi 10 lei şi va fi percepută la externarea pacientului, indiferent de câte zile va sta în spital. Sumele se vor percepe de fiecare spital pe baza aprobării Consiliului de Administraţie al unităţii, între aceste limite şi în funcţie de nivelul de trai din zonă.
Cele mai multe spitale din Bucureşti au stabilit coplata la 10 lei, printre acestea fiind Spitalul Floreasca, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă şi Spitalul "Sf. Maria".
Nivelul coplăţii la externare în Spitalul de Urgenţă ''Sfântul Ioan cel Nou'' Suceava este stabilită la 5 lei, potrivit managerului unităţii spitaliceşti, Vasile Râmbu, care a estimat că aproximativ 15% dintre cei care se internează vor trebui să achite această taxă, restul încadrându-se în categoria celor exceptaţi de la plată. Potrivit acestuia, prin încasarea coplăţii, spitalul va obţine între 20.000 si 25.000 de lei anual, sumă ce va completa resursele spitalului, fiind destinată achiziţionării de materiale pentru curăţenie sau materiale sanitare, potrivit Agerpres.
Bolnavii care se externează din spitalele hunedorene vor plăti o taxă cuprinsă între 8 şi 10 lei, sub formă de coplată, în urma deciziilor luate de consiliile de administraţie ale unităţilor medicale din Deva, Petroşani şi Hunedoara.
Astfel, pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva vor achita o taxă de 10 lei, la externare, conducerea unităţii medicale apreciind că în acest fel va putea obţine venituri suplimentare în valoare de aproximativ 10.000 de lei, pe lună. Spitalul înregistrează lunar circa 2.200 de internări, dar 55% dintre