Majoritatea elevilor navetişti din România, deci şi din Buzău, nu au primit banii de transport pentru anul şcolar 2012- 2013. Ministerul, precum şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, au obligaţia să facă publice datele referitoare la restanţele nepermis de mari în decontarea navetei elevilor, precum şi modalitatea în care se va achita această datorie.
Datele privind sărăcia copiilor din România trebuie reamintite constant actualilor guvernanţi, cu atât mai mult cu cât PSD se autoproclamă mare social-democrat şi are în responsabilitate domeniul educaţiei. Raportul UNICEF „Măsurarea sărăciei în rândul copiilor în ţările dezvoltate”, precizează că „un copil român din patru trăieşte într-o familie aflată sub pragul naţional al sărăciei”. |n acelaşi timp, 72,6% dintre copiii din România nu pot beneficia de două sau mai multe dintre produsele de bază (conform evaluărilor uzitate): „Trei mese pe zi, cărţi, bani pentru excursii cu şcoala sau două perechi de pantofi”. Cu toate acestea, suportul financiar pentru accesul la educaţie nu mai este acordat în acest an şcolar elevilor navetişti.
Aşa cum este deja cunoscut, elevii navetişti provin din mediul rural, din familii aflate, de multe ori, în imposibilitatea de a susţine abonamentul lunar pentru transportul spre localitatea unde se află instituţia de învăţământ la care aceştia învaţă. Efectul accentuat al nedecontării navetei se manifestă în familiile cu mai mult de doi copii, într-o astfel de situaţie, opţiunea singulară rămânând cea a absentării repetate, cu consecinţe grave în zona abandonului şcolar!
Legea Educaţiei Naţionale are prevederi clare
|n anul 2011, Legea Educaţiei Naţionale a prevăzut foarte clar măsuri de susţinere financiară a elevilor, inclusiv cele pentru asigurarea cheltuielilor de transport. Astfel, Legea 1/2011 prevede, la art.12, alin. 8, că „elevii care în localit