Ceea ce era până acum doar o propunere, trecerea spitalelor CFR de la Transporturi la Sănătate, a devenit o certitudine după ce proiectul de lege care prevede acest lucru a fost aprobat şi de Senat. Propunerea a fost aprobată cu 123 de voturi “pentru” şi cu 17 “abţineri”.
Potrivit actului normativ, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, Ministerul Sănătăţii va prelua pe bază de protocol 13 din cele 15 unităţi sanitare aflate în subordinea MT. “Practic, prezenta ordonanţă face ca Spitalul CF Galaţi să ajungă, într-un final, la autoritatea locală. Din câte cunosc este şi intenţia municipalităţii de a primi acest spital. Trebuie, însă, avută în vedere şi sursa de finanţare pentru acesta, lucru care este foarte important în astfel de cazuri”, precizează senatorul PNL Paul Ichim, membru al Comisiei de Sănătate a camerei superioare a Parlamentului.
“Un vis frumos pentru Galaţi”
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, confirmă afirmaţiile doctorului Paul Ichim, privind disponibilitatea Primăriei Galaţi de preluare a instituţiei sanitare cu paturi. “Trecerea Spitalului CFR Galaţi în subordinea autorităţilor locale corespunde pe deplin nevoilor municipiului. Este, dacă vreţi, un vis frumos pentru Galaţi, oraş care în prezent nu are un spital municipal. Oricum, abia după ce trecerea va avea loc vom putea face un bilanţ pentru a vedea dacă trebuie făcută vreo modificare”, explică Mihai Costache.
După ce spitalul din Valea oraşului va fi mutat în subordinea autorităţilor locale, există şi posibilitatea ca Maternitatea “Bunavestire” să-şi mute sediul aici. În prezent, Spitalul de Obstetrică Ginecologie are sediul pe strada dr. Nicolae Alexandrescu, la nr. 99, într-un imobil retrocedat Fundaţiei “Caritatea” Bucureşti. Primăria trebuie să plătească lunar pentru acest spaţiu o chirie de 40.000 de lei,