Incertitudinea de la Chişinău va întârzia şi mai mult construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni şi a liniilor de interconexiune electrică, susţin experţii de la Centrul Român de Politici Europene.
Realizarea mai multor proiecte cruciale pentru securitatea energetică a Republicii Moldova bate pasul pe loc. Niciunul dintre obiectivele de interconexiune despre care se discută de două decenii nu a fost dus la capăt. Chiar zilele trecute premierii Vlad Filat şi Victor Ponta au discutat la telefon despre proiectele comune din acest domeniu.
Experţii de la Centrul Român de Politici Europene (CRPE) au analizat recent la ce stadiu se află toate proiectele energetice şi au constatat că există riscul amânării lor din cauza mai multor factori.
„O declaraţie de independenţă energetică“, amânată la nesfârşit
Potrivit CRPE, „cel mai important proiect comun este gazoductul Iaşi-Ungheni, care poate reprezentă o declaraţie de independenţă energetică a Republicii Moldova“. Experţii susţin că, în pofida declaraţiilor oficiale optimiste cu privire la realizarea lui până la finalul anului 2013, „lansarea licitaţiei pentru selectarea executorului lucrărilor de construcţie, anunţată pentru perioada noiembrie-decembrie 2012, nu a avut loc nici până acum“.
Din analiza realizată de specialiştii români rezultă că autorităţile de la Bucureşti se confruntă şi cu probleme la coordonarea traseului. Aproximativ 40 de proprietari de teren au refuzat să-şi dea acordul pentru ca gazoductul să tranziteze terenurile lor. În schimb autorităţile de la Chişinău au reuşit elaborarea documentelor tehnice necesare, a fost selectat traseul şi a fost realizată procedura de achiziţie a terenurilor.
Întârzierea ar putea fi cauzată însă de problemele politice de la Chişinău. „În mod ironic, tocmai când proiectul a fost transmis oficial la Bruxelles în această formă, Guvernul din Repu