Încă un scandal la bursă, încă un CEO demis. Nu ar trebui să mai mire pe nimeni.
Mai curând ar fi surprinzătoare ştirea că anul acesta o companie se va lista la bursă sau că brokerii s-au pus de acord cu fondurile de investiţii, cu SIF-urile, cu conducerea BVB şi cu CNVM ca să promoveze piaţa de capital, să atragă investitori, să dezvolte bursa sau măcar să nu se mai certe.
De şapte ani de când bursa s-a transformat în companie scandalurile se ţin lanţ. Toată lumea vrea să fie şef la bursă şi să-i cheltuiască banii. Toţi promit relansare, dezvoltare, strategie, proiecte. Toţi visează să conducă o bursă ca în Polonia sau Austria. Dar nimeni nu face nimic.
De când bursa le-a fost dată cadou brokerilor, cred că cel puţin jumătate dintre şefii firmelor de brokeraj locale au trecut prin consiliul de administraţie. Dar au trecut degeaba, pentru că nu a rămas nimic în urma lor.
În 2013, tranzacţiile medii zilnice de pe bursă sunt puţin sub 7 milioane de euro, mai puţin decât în 2005, numărul de investitori activi este de câteva mii, iar capitalizarea este de vreo 13 miliarde de euro, cât era şi acum opt ani.
În loc de 60 de companii listate acum sunt 80 (pe piaţa principală), dar nu e niciun merit al vreunei conduceri a BVB. Majoritatea sunt venite de pe RASDAQ. Puteau fi măcar 200 dacă bursa se zbătea mai mult să clarifice o dată pentru totdeauna problema RASDAQ.
Mai sunt vreo trei primita cadou de la stat (Transelectrica, Transgaz şi Fondul Proprietatea) şi câteva firme private care au fost atrase de mirajul bursei în perioada de boom (Alumil, Teraplast).
Finanţarea prin bursă este aproape zero. În afară de obligaţiunile GDF Suez de anul trecut, listate mai mult la insistenţele fondurilor mutuale şi de pensii locale, atragerea de capital de pe bursă a lipsit aproape cu desăvârşire în ultimii ani. E drept că mai e câte o majo