Ziua naţională de cinstire a memoriei românilor, victime ale masacrelor şi ale altor forme de represiune, organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie.
In anul 1941 comunistii sovietici au hotarat sa marcheze Ziua Pacalelilor intr-un fel mai special. In teritoriul ocupat cu nici un an in urma al Bucovinei de Nord, pentru a "demasca elementele dusmanoase", a fost lansat un zvon cum ca la 1 aprilie se va permite trecerea noii granite catre Romania a celor care nu doresc sa traiasca sub regimul de ocupatie. Cateva mii de romani au raspuns acestui apel, pornind in acea dimineata spre frontiera, in frunte cu praporii de la biserici. NKVD-ul si Armata Rosie nu au riscat insa sa-i lasa sa se apropie de adevarata granita, ci au amenajat la Fantana Alba un fals post de frontiera, iar cand refugiatii s-au apropiat au deschis focul cu mitralierele, omorand intre 3000 si 5000 de romani bucovineni, care au fost apoi inhumati intr-o imensa groapa comuna din padurea invecinata.
Astazi, la fata locului exista doar un monument de lemn cu inscriptii in romana si ucraineana, precum si o cruce simpla de lemn, care marcheaza groapa comuna. Mai exista o troita impresionanta la Manastirea Putna care comemoreaza mortii de la Fantana Alba. Fantana Alba a fost cel mai mare unic masacru comis de sovietici in teritoriile locuite de romani, un autentic Katyn al nostru, dar este departe de a fi singurul. Pe langa masacre au existat deportarile, foametea organizata din 1946-1947, incarcerarile in Gulag s.a.m.d. Daca in Romania din hotarele post-belice, numarul victimelor comunismului este estimat undeva intre 300.000 si un milion, printre cele mai ridicate din fosta Europa de Est, numai in Basarabia, Bucovina de Nord si tinutul Hertei acest numar urca la un milion si jumatate, facandu-le cele mai i