Din 2007 până în prezent, aproximativ 14.000 de medici au plecat să profeseze în străinătate. Numai anul trecut, au plecat din România mai mult de 2.400 de specialişti.
Medicii se vor bucura de salarii de 1.000 de euro doar la bătrânețe
Sursa: SHUTTERSTOCK
Cu doar 2,4 medici la mia de locuitori, ţara noastră se situează pe unul dintre ultimele locuri din UE la acest capitol. “Dacă scădem şi numărul rezidenţilor, se reduce şi proporţia la 1,9 la 1.000 de locuitori în condiţiile în care media europeană este de 3,4 medici”, a declarat prof Vasile Astărăstoae, şeful Colegiului Medicilor din România. Declaraţia a fost făcută la o dezbatere organizată de Consiliul Investitorilor Străini (FIC) unde s-a pus problema găsirii unor soluţii pentru lipsa de personal medical.
Rata migraţiei medicilor în România este de 9%, în timp ce media europeană este de 3,4%.
Motivele pentru care medicii merg să lucreze afară sunt legate de lipsa respectului pentru profesie, dificultăţile financiare şi lipsa perspectivelor de perfecţionare.
Pascal Prigent, preşedintele Grupului de lucru pe Sănătate din FIC a spus că îşi doreşte ca România să prospere şi să înregistreze creştere economică şi că pentru a crea bunăstare este nevoie în primul rând de sănătate: “Suntem îngrijoraţi de valorile indicatorilor de sănătate din România şi considerăm că una dintre probleme cheie ale sistemului o reprezintă lipsa personalului medical care afectează calitatea serviciilor medicale”.
Exodului extern al halatelor albe i se suprapune un alt fenomen, acela al migraţiei interne: medicii de la ţară îşi părăsesc posturile atraşi de centrele puternic dezvoltate economic. Aşa s-a ajuns în situaţia în care doar 11% din medici lucrează la ţară unde locuieşte 46% din populaţia României.
Judeţele cu cei mai puţini medici specialişti sunt Călăraşi şi Giurgiu, care au u