Senatul francez a abrogat racolajul pasiv care penaliza prostituatele din 2003 încoace. Legea instaurată de Nicolas Sarkozy pe vremea când era ministru de Interne s-a dovedit ineficientă şi era criticată de multă lume.
Legea din 2003 pedepsea cu până la două luni de închisoare şi 3.750 de euro amendă "faptul de a solicita public pe cineva, chiar şi printr-o atitudine pasivă, să întreţină relaţii sexuale, în schimbul unei sume de bani". Măsura s-a dovedit a fi catastrofală atât pe plan penal, cât şi social. În 2011 au fost întocmite circa 2.500 de proceduri pentru aşa-zis "racolaj pasiv", contra de două ori mai multe în 2004. "Prostituatele au fost transformate în delincvente, lucru care le-a fragilizat şi mai mult, în loc să le protejeze", spune senatoarea care a iniţiat abrogarea controversatului text.
Prostituatele au fost într-adevăr marginalizate, împinse să se îndepărteze de centrele urbane, ca să evite Poliţia, expunându-se astfel unor alte pericole. Între timp, combaterea proxenetismului şi dezmembrarea reţelelor nu au avansat, spun mai toţi specialiştii. Cu toate acestea, unii dintre socialişti s-au arătat rezervaţi în momentul abrogării măsurii punitive. Trebuie spus că Esther Benbassa, aleasa care a prezentat proiectul de abrogare a represiunii racolajului, este una dintre puţinele parlamentare franceze care militează pentru o "prostituţie liberă şi aleasă" şi deci refuză orice idee de penalizare.
Un senator conservator consideră de partea sa prostituţia ca un "serviciu sexual care răspunde nevoilor celor care n-au altfel acces la sexualitate". Michel Savin dă exemplul Germaniei şi al Spaniei şi cere deschiderea unor instituţii reglementate pentru această activitate. Adică cere legalizarea caselor de toleranţă, a bordelurilor. Cei mai mulţi aleşi socialişti şi Guvernul de la Paris îşi doresc dimpotrivă, o mai mare fermitate penală, p