La Cluj-Napoca va funcţiona un tribunal privat sau mai degrabă o curte de arbitraj, menită să scurteze durata şi costul litigiilor duse în instanţele clasice. Ideea pare prea bună să fie adevărată, însă iniţiatorii ei promit că această formă de justiţie va funcţiona din această vară, sub forma unei asociaţii non-profit, afiliate Baroului Cluj.
Corespondenta RFI la Cluj, Bianca Pădurean
În urmă cu două săptămâni, Adunarea Generală a Baroului Cluj a decis înfiinţarea Asociaţiei de Arbitraj. Juriştii implicaţi în această activitate vor putea emite hotărâri care vor avea aceleaşi efecte cu cele date de instanţele publice, cu avantajul că procesul se va desfăşura mult mai repede şi va fi cu aproape jumătate mai ieftin faţă de cel desfăşurat în instanţa publică.
În sine, ideea curţilor de arbitraj nu e nouă în România. Camerele de Comerţ de pe teritorul ţării noastre, organizate şi ele ca asociaţii non-profit, pot media sau arbitra litigii comerciale. Noutatea constă în faptul că unui jurist clujean i-a venit ideea să extindă gama de cazuri în care cei care au un litigiu îl pot rezolva fără a mai ajunge în faţa unui judecător.
Iniţiativa aparţine juristului Octavian Ulici, care a explicat că s-a bazat pe o prevedere a Codului de Procedură Civilă, care stabileşte că "persoanele care au capacitatea deplină de exercitare a drepturilor pot conveni să soluţioneze pe calea arbitrajului litigiile patrimoniale dintre ele". Astfel că arbitrajul poate fi folosit în majoritatea litigiilor cu implicaţii băneşti. Potrivit legii, sunt excluse cazurile penale, contravenţionale, de dreptul familiei şi cauzele administrative, dacă autoritatea publică nu vrea să participe la arbitraj. Cu toate acestea, juristul clujean a precizat că la arbitraj se poate apela şi în cazurile penale, când e vorba de despăgubiri, iar în dreptul familiei, de partaj.
Octavian