Tensiunile sociale cresc la Oltchim, după ce Guvernul a anunţat că nu mai are soluţii şi va recurge la disponibilizări. Luni, când administratorul judiciar ar trebui să anunţe câţi angajaţi vor rămâne fără loc de muncă, aproape 400 de sindicalişti au blocat un drum naţional şi cer demisia Executivului, care nu ar fi gestionat bine situaţia combinatului.
Salariaţii au blocat drumul naţional Râmnicu Vâlcea-Târgu Jiu, nemulţumiţi de zvonul că între o mie şi 1.200 dintre ei vor fi daţi afară, cu doar trei salarii compensatorii, în ciuda prevederilor din contractul colectiv de muncă. Protestatarii cer prin urmare demisia administratorului judiciar, acuzat că încalcă legea, dar şi că ar fi preluat Oltchim la intrarea în insolvenţă doar cu gândul falimentării lui. Angajaţii nu cred că disponibilizările vor mai ajuta la ceva şi spun că vor veni marţi la Bucureşti, pentru a picheta Palatul Victoria.
Între timp, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, oferă asigurări că situaţia se va rezolva şi că statul, după refuzul Comisiei Europene de a aproba un nou autor pentru Oltchim, va aplica planul B. "Săptămâna viitoare va exista un dialog cu toţi partenerii combinatului, astfel încât să fie asigurată o creştere a capacităţii de producţie de la 25% la o capacitate care să asigure profitabilitatea, adică la 60%", a declarat Varujan Vosganian.
Statul speră ca în urma restructurării şi relansării producţiei, să poată obţine bani de la bănci, dar şi de la traderii care cumpără producţia, astfel încât măcar o parte din locurile de muncă să mai poată fi salvată.
Marea problemă este că pe termen lung şansele de supravieţuire sunt destul de slabe, iar cele de privatizare practic, nule. Premierul Victor Ponta a admis astfel săptămâna trecută că de la eşecul ultimei tentative de privatizare şi intrarea în insolvenţă, statul nu a mai primit nici o ofertă.