Clădirea Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”, situată în zona centrală a oraşului Cluj-Napoca, reprezintă lăcaşul a peste 3 milioane de volume, adunate într-o perioadă de peste 100 de ani. Tot ce se tipăreşte în România, cărţi, timbre şi hărţi, ajunge pe rafturile clădirii în care au avut birouri permanente personalităţi precum Victor Babeş sau Lucian Blaga.
Arhitectura bibliotecii atinge superlativul în ceea ce priveşte armonia formelor, asigurând celor care îi calcă pragul o experienţă desăvârşită în ceea ce priveşte aprecierea construcţiei şi bogăţia culturală ce o adăposteşte.
Proiectul iniţial al clădirii se leagă strâns de modelul Bibliotecii Universităţii din Basel, considerată de directorul de la vremea aceea - Erdéli Pál, drept un model ideal al bibliotecilor universitare europene. Construită în perioada 1906 –1908 după planurile arhitecţilor budapestani Korb Flóris Nándor şi Giergl Kálmán, clădirea bibliotecii clujene a fost realizată în maniera seccesionului eclectic – rezultat din îmbinarea elementelor istoriciste cu cele de secession, obţinând un vocabular stilistic pigmentat cu elemente neo-baroce. Totuşi, limbajul architectural al faţadelor a suferit o continuă simplificare prin renunţarea la elementele baroce (bosarea parterului şi a volumului teşit al intrării, frontoanele de peste cornişa principală şi grupurile statuare) din desenul faţadelor, care au fost înlocuite cu elemente simplificate de factură secession.
De-a lungul timpului, clădirea a mai trecut printr-o serie de adaugări ale unor corpuri noi, ultima şi cea mai importantă având loc în anii ’60, atunci când a fost construit un depozit nou de carte. În prezent, biblioteca dispune de 55 de săli de lectură și o capacitate de 2.100 locuri pentru cititori în sediul central și în filiale. La sfârşitul anului 2010, în urma unui concurs care a adunat peste 1