Calitati curative si actiune farmaceutica:
Efectul cafelei se bazeaza pe o substanta - cofeina - care este un stimulent puternic al sistemului nostru nervos central si in acelasi timp un stimulent al inimii. Ea mareste tonusul muscular, mareste acuitatea simturilor, intensifica circulatia cerebrala, creste frecventa cardiaca. De aici vin toate utilizarile "terapeutice" ale cafelei, care este capabila pe termen scurt sa ne mobilizeze energiile, sa ne scoata din starea de apatie sau somnolenta.
Si mai este ceva: substantele amare, continute de cafea, sunt un stimulent digestiv remarcabil. De altfel, cafeaua este singurul aliment amar consumat in cantitati mari. Putini s-au gandit la acest lucru, dar organismul nostru este programat, intre altele, sa primeasca nu doar gusturile dulce, sarat, picant si acru, ci si gustul amar si astringent - adica exact gusturile predominante ale cafelei.
Substantele amare continute de plante au efecte de stimulare a activitatii bilei, a miscarii organelor digestive (a peristaltismului), a proceselor de eliminare a toxinelor. Asa se explica de ce cafeaua ii poate ajuta pe cei cu digestie lenta, cu fiere lenesa sau cu constipatie, de ce este cel mai la indemana remediu dupa o noapte de chef (in care organismul este bombardat cu toxine). Raspunsul este deci ca, intr-adevar, cafeaua ar putea fi considerata medicament, dar atentie - medicament cu doua taisuri, pentru ca modul sau de actiune vom vedea ca este daunator pentru organism.
Poate fi cafeaua un medicament?
Pentru multe persoane, mai ales femei, consumul de cafea a ajuns o povara si o "necesitate" in acelasi timp. Evident, niciunui om lucid nu ii convine sa depinda de o licoare care costa din ce in ce mai mult, pe care organismul o cere in cantitati si in concentratii din ce in ce mai mari, care-i poate da palpitatii, insomnii rebele si alte proble