Felul în care este construit sistemul bancar actual face ca crizele să apară inevitabil, arată Cristian Păun, conf. univ. dr. la Academia de Studii Economice (ASE)
Capital: Ce este putred în fundamentele sistemului bancar actual?
Cristian Păun: Foarte multe lucruri. Băncile sunt un sector cu privilegii enorme și nenaturale prin comparație cu alte sectoare (faliment dificil, refinanțare cu costuri derizorii, capitalizare redusă). În plus, au dreptul de a crea monedă, acordat de băncile centrale, care le permit să opereze cu rezervă fracționară. Adică să păstreze doar o mică parte (10%-15%) din depozitele la vedere în depozitele lor. Restul îl pot da cu credit, de câteva ori. Contractele bancare bulversează pe toată lumea. Toate aceste privilegii alimentează un imens hazard moral și un haos monetar ce face tot mai dificil orice calcul economic. Sunt create stimulente negative, care îndepărtează potențialii antreprenori de crearea de lucruri reale în economie (e mult mai profitabil să produci bani din nimic decât cartofi).
Capital: Cât de „lichide“ sunt, de fapt, depunerile în bănci?
C.P.: Tot mai puțin lichide. Pentru că depozitele la vedere sunt tot mai puțin păstrate în rezervă și date cu credit la tot mai mulți deodată. Când o bancă face acest lucru pe scară largă, are probleme reale de lichiditate. E simplu de explicat: cineva primește pe cardul de debit salariul său (depozit la vedere); aproape imediat, banca creează din acest depozit încă, să zicem, cinci carduri de credit, pe care le oferă unor utilizatori diferiți de deponentul inițial. Dacă toți s-ar duce însă la bancomat să extragă numerar, acesta nu ar putea acoperi decât 1/5 din sumele care se vor cere de la bancomat (depozitul inițial). În final, banca intră în criză de lichiditate. Orice bancă ar intra într-o astfel de criză, nu doar cele ajunse în faliment. Capit