Dacă renunţă la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, statul pierde 1,2 mld. euro, contravaloarea apei grele deja produse
Tudor Şerban: Nu există potenţiali cumpărători. Costurile de conservare sunt de aproximativ 40 mil. euro
Criza financiară şi incapacitatea autorităţilor române de a gestiona dezvoltarea sectorului nuclear creionează un scenariu sumbru: reactoarele 3 şi 4 nu se vor mai construi din cauza lipsei investitorilor şi a faptului că România nu poate suporta costurile de 7,7 miliarde euro estimate în ultimul studiu de fezabilitate, ceea ce face ca cele peste 2.000 tone de apă grea deja produse de Romag - Prod (sucursala Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare - RAAN), a căror valoare depăşeşte 1,2 miliarde euro, să nu poată fi folosite.
Comparând cele două sume, putem spune că eventuala decizie a Guvernului de renunţare la construcţia unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea fi avantajoasă României, dar pierderile tot rămân. Pentru că pe lângă imposibilitatea valorificării miilor de tone de apă grea, pierderile legate de costurile de producţie sunt uriaşe.
Contactat telefonic, fostul secretar de stat în Ministerul Economiei, Tudor Şerban, a declarat că apa grea deja produsă este suficientă pentru reactoarele 3 şi 4. "Există un program de conservare, ale cărui costuri se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro. În cazul în care reactoarele 3 şi 4 nu se vor mai construi, şi sperăm să nu se ajungă aici, apa grea nu poate fi valorificată pentru că nu există un potenţial cumpărător. N-am avut niciodată cerere de achiziţie, ci numai de împrumut, aşa că, în cazul neconstruirii reactoarelor 3 şi 4 apa grea va trebui conservată", a declarat pentru Curierul Naţional Tudor Şerban.
Întrebat ce se poate face cu cele peste 2.000 tone de apă grea, fostul secretar de stat a afirmat că "avem multă, care trebuie vândută" şi că va