Taxa de 5 sau 10 lei pe care, incepand de luni, suntem obligati sa o platim daca ajungem la spital, nu este o mare “branza” la prima vedere. Suma este infima in comparatie cu spagile uriase cerute de medici si asistente. Potrivit estimarilor, internarile fictive si retetele false sau eliberate pentru morti produc anual o paguba de peste 300 mil. euro in bugetul sanatatii.
La ce ajuta aceasta taxa? In timp ce autoritatile o vad ca pe o prima masura ce va curata macar in parte mafia din spitale, medicii spun ca e o frectie la un picior de lemn.
“Coplata este o struto-camila care va nu va face altceva decat sa genereze nervozitate si frustrari in randul pacientilor si, in acelasi timp, batai de cap pentru managerii de spitale”, afirma Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor.
“Este o idee impusa de niste contopisti de la FMI care n-au habar de realitatea din sistemul medical. Cei 5 sau 10 lei platiti de pacienti nu vor acoperi nici macar chitantierele cumparate de spitale”, spune Astarastoaie.
“In plus, niciun medic sau administrator de spital nu va putea lega cu catusele pacientul de pat pana ce va face plata, in conditiile in care coplata se percepe la externare. Va trebui sa il dea in judecata, iar costurile proceselor vor costa mai mult decat se va aduna din taxa”, a mai declarat acesta.
Coplata e o aberatie ce nu a fost agreata de nimeni, e o inventie contabiliceasca a FMI-uluiVasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor
Potrivit vicepresedintelui Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), Iulian Petre, introducerea coplatii la externare va genera frustrare printre pacienti, pentru ca nu este insotita de cresterea calitatii serviciilor medicale.
"Este o taxa care va genera frustare printre pacienti, mai ales ca nu este dublata de o creste