Criza datoriilor din zona euro a subminat pozitiile strategie ale monedei unice in lupta ei cu dolarul pentru influenta in sistemul financiar mondial. Potrivit datelor Fondului Monetar International (FMI), in 2012 bancile centrale ale tarilor in curs de dezvoltare au vandut 45 miliarde de euro, reducand cu 8% ponderea acestei valute in rezervele lor, scrie Financial Times (FT).
O asemenea statistica indica faptul ca starea de incertitudine din Europa si problemele ei financiare au pus in pericol sansele euro de a concura cu dolarul american, subliniaza FT. „Visul fondatorilor monedei unice se spulbera”, apreciaza publicatia.
„Euro va ramane valuta mondiala numarul doi, dar perspectivele care sa-i permita sa arunce o provocare dolarului nu se intrevad, deocamdata”, citeaza cotidianul britanic punctul de vedere al profesorului Jeffrey Frankel. De la Universitatea Harvard.
FT noteaza, totodata, ca tarile in curs de dezvoltare au trecut la alte valute, mai sigure si mai stabile, precum dolarul australian. In euro si-au pastrat numai 24% din rezervele lor. Este cel mai scazut indice incepand din 2002. Varful a fost atins in 2009, cand moneda europeana a reprezentat 31%. In schimb, dolarul american continua sa-si consolideze pozitiile, el constituind 60% din rezervele valutare ale tarilor in curs de dezvoltare.
„Consecintele crizei euro vor fi de lunga durata, cresterea lenta, iar dobanzile si atractivitatea activelor in euro vor fi scazute”, crede Edwin Truman, de la Institutul Peterson, din Washington. In opinia lui, dolarul reuseste, pentru moment, sa-si patreze suprematia, desi, pe ansamblul ei, lumea se indreapta catre un sistem plurivalutar.