Daca ne uitam pe hartie, vedem ca salariile au crescut in mai toate sectoarele economiei, de la inceputul crizei si pana in prezent. Totusi, ceea ce ni se livreaza noua este total diferit de ceea ce exista in realitate.
Statistica ne prezinta cifre frumoase in privinta salariilor, cresteri peste cresteri, dar toate sunt la nivel nominal, fara a se lua in calcul inflatia. Altfel spus, ni se prezinta evolutia salariala fara a se lua in calcul si avansul preturilor.
Salarii si inflatie
Econtext va prezinta, in exclusivitate, o analiza despre nivelul real al salariilor. Va aratam cu cat au evoluat salariile pe hartie, dar si cu impactul preturilor. Vom vedea ca multe salarii au scazut in realitate sau ca unele scaderi sunt si mai drastice decat se afirma in mod oficial. Si nici cresterile nu sunt chiar asa de consistente.
In plus, va aratam si la cat s-ar situa acum salariul in mod real, care este valoare reala din prezent, nu cea teoretica, pe care o vedem in scripte. Perioada de referinta este inceputul crizei – prezent, adica decembrie 2008 – decembrie 2012. Patru ani! Si este vorba despre salariul mediu net.
Cum ne scufundam
Pentru a prezenta adevarul despre salarii am selectat 20 de sectoare de activitate, cele mai importante. Astfel, de la inceputul crizei si pana in prezent, cea mai mare crestere de salariu a avut loc in domeniul prelucrarii lemnului: 56%! De la 833 lei in decembrie 2008, pana la 1.298 lei in decembrie 2012!
Suna frumos pana aici! Dar daca adaugam si inflatia din acesti patru ani, care s-a situat la un total de 23%, situatia se schimba. Astfel, cresterea e de doar 33%, iar valoarea reala a salariului ar fi 1.108 lei. Cu aproape 200 de lei mai putin decat pe hartie!
Si acesta e un caz fericit! Sa luam invatamantul: in decembrie 2008, salariul a fost de 1.625 lei, iar in decembrie 2012, salariul mediu net