Bank of Cyprus a suspendat, luni, operaţiunile din România pentru o săptămână, în încercarea de a vinde sucursala de la Bucureşti. “Situaţia este mai gravă decât lasă să se înţeleagă acest comunicat al băncii”, apreciază la RFI consultantul financiar Ionel Blănculescu, care spune că românii au în conturi peste 240 de milioane de euro la Bank of Cyprus, multe dintre acestea de peste 100.000 de euro, deci negarantate de statul cipriot. Prin urmare, cei cu conturi însemnate îşi pot lua gândul de la recuperarea integrală a banilor, în cel mai bun caz vor mai primi înapoi 40% din bani, este de părere Ionel Blănculescu, care vorbeşte despre o situaţie extrem de dificilă cu care se confruntă Bank of Cyprus.
“Bank of Cyprus are 12 sucursale în România şi depozite de 245 de milioane de euro. Însă această bancă nu a fost destinată publicului larg, ea este mai mult pentru partea de business, aşa că, din fericire, nu există un număr mare de români care au depus bani la această bancă. Totuşi, în afara depozitelor de până în 100.000 de euro, care sunt garantate pe teritoriul UE şi în cazul cărora nu se pune problema pierderii banilor, oamenii sunt în pericol de a pierde o parte din bani, mai exact cel puţin 60% din depozitele care depăşesc 100.000 de euro”, spune Ionel Blănculescu.
Întrebat care sunt şansele unui astfel de scenariu, consultantul financiar spune că “din nefericire, sunt şanse mari ca acesta să fie rezultatul impasului în care se află banca. Banii respectivi nu mai există, iar în această situaţie 60% din bani, în cazul depozitelor de peste 100.000 de euro, vor fi pierduţi. Comisia Europeană, de data aceasta, nu a mai vrut să pompeze bani din mecanismul de stabilitate, aşa cum a făcut la celelalte state cu probleme. De ce? Pentru că a vrut să radă de pe faţa pământului Ciprul ca paradis fiscal. Dacă vom vedea şi celelalte zone asimilate paradisului