Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România a soluţionat, în 2012, 136 de cauze, iar în prezent pe rolul acestui for se afla 45 de reclamaţii, se arată în raportul prezentat la Adunarea Generală a CMR. Potrivit raportului de activitate al Comisiei pentur anul 2012, cele mai multe reclamaţii au vizat specialităţile obstetrica – ginecologie (39), chirurgie (34) şi Terapie Intensivă (14).
În urma analizării dosarelor, 157 de cauze nu au primit sancţiuni, opt au luat avertisment, 3 – vot de blam şi o cauză – amendă în suma de 1.000 lei.
Interdicţia de a exercita profesia sau alte activităţi medicale s-a aplicat în 6 cauze. Astfel, interdicţie de a exercita profesia sau alte activităţi medicale pentru un an s-a aplicat în 4 cazuri, iar pentru 3 luni în două cazuri.
Analiza sancţiunilor aplicate pe specialităţi, situează pe primele trei locuri chirurgia – 8 sancţiuni, obstetrica-ginecologia – 5 sancţiuni, şi AŢI – 2 sancţiuni.
Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România a constatat deficienţe în adaptarea deciziilor de către comisiile de disciplină de la nivelul Colegiilor teritoriale, existenţa unor nereguli mai ales de factură organizatorică la nivelul Unităţilor de Primiri Urgente, dar şi a altor secţii cum ar fi chirurgie, Terapie Intensivă, din cadrul spitalelor din sistemul public, în marea lor majoritate judeţene, dar şi în obţinerea consimţământului informat al pacienţilor, mai ales în specialităţile chirurgicale.
De asemenea, Comisia a constatat deficiten de organizare a gărzilor, a sectiior şi a obligatiilrod e serviciu în cazul unor unităţi sanitare private. Faţă de anii anteriori se constată o scădere a numărului de sancţiuni aplicate (24 în 2012, faţă de 28 în 2011 şi 38 în 2010). Anul trecut, după analizarea sancţiunilor aplicate funcţie de specialitatea medicului intimat, s-a