Peste 2,7 milioane de români suferă de boli cardiovasculare, afecţiunea cu cea mai mare incidenţă din ţară, însă 85% dintre îmbolnăviri pot fi prevenite printr-un stil de viaţă sănătos.
În Europa, unde unul din trei locuitori suferă de afecţiuni cardiovasculare, sunt cheltuiţi anual 196 de miliarde de euro pentru diagnosticul şi tratamentul bolnavilor, potrivit unui raport din 2012 al Societăţii Europene de Cardiologie. Circa 54% din fonduri reprezintă costuri pentru îngrijirile de sănătate, 24% sunt generate în urma pierderii din productivitate a pacienţilor, iar 22% din costuri reprezintă îngrijirile indirecte. Din această sumă, costul anual pentru fiecare pacient în parte este de 212 euro, adică 9% din totalul cheltuielilor cu sănătatea în Europa. Suma cheltuită pentru pacienţii care suferă de o boală cardiovasculară variază în Uniunea Europeană în funcţie de ţară. România se află pe ultimul loc, cu 37 de euro per pacient, faţă de cei 374 de euro alocaţi unui bolnav din Germania.
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză pentru 47% din decesele înregistrate într-un an în Europa (adică patru milioane de persoane) şi pentru 40% în UE. România ocupă locul al treilea în lume la numărul de decese survenite în urma bolilor cardiovasculare, cu 42% de decese în rândul bărbaţilor şi 55% de decese în rândul femeilor, potrivit unei analize pentru anul 2011 realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
În următorii 25 de ani, economiştii estimează că la nivel global lipsa investiţiilor în programe de prevenţie a bolilor cardiovasculare va genera costuri de 47.000 de miliarde de dolari. OMS a propus mai multe programe de prevenţie cu costuri anuale totale între 11 şi 13 miliarde de dolari. Consecinţa neiniţierii acestora va fi severă mai ales în cazul ţărilor în curs de dezvoltare, atenţionează OMS, în condiţiile în care 80% din decesele surve