Reducerea TVA la 9% la pâine se va aplica începând din 1 iulie. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta în cadrul unei emisiuni televizate. Măsura a fost discutată deja cu Fondul Monetar Internaţional, pasul următor fiind încheierea de parteneriate cu producătorii.
Mult discutata reducere a TVA-ului la pâine revine. În cadrul negocierilor cu FMI, Guvernul USL a propus reducerea TVA pe tot lanţul de producţie timp de şase luni. Se estimează că, în urma experimentului care va începe din 1 iulie şi va dura până în 31 decembrie, o să avem încasări mai mari cu un TVA mai scăzut. Pe de altă parte, FMI susţine că încasările vor scădea. Practic, reducerea fiscalităţii depinde de comportamentul producătorilor şi de eficienţa sistemului de colectare a taxei. În cifre, impactul estimat al reducerii TVA de la 24%, la 9% este de 250 de milioane de lei. Guvernul estimează însă că nu se va pierde această sumă.
Patronatele au cerut Guvernului ca TVA pentru pâine să fie de 5%. Potrivit lucrătorilor din sectorul de morărit şi panificaţie, nu efortul bugetar sau efectele sociale sunt importante, ci reducerea cotei pe valoarea adăugată la un nivel mai scăzut de 9%. Patronatele consideră că un TVA de 9% ar fi prea ridicat pentru a „curăţa” piaţa muncii la negru.
Costel Olteanu, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), a declarat pentru presa naţională că: „Este binevenită intenţia Guvernului de a reduce TVA, dar, în cazul pâinii, cota de 9% nu va fi suficient de joasă. Va fi încă atractivă pentru evazionişti, pentru că un profit (cât ar câştiga ei din neplata taxei) de 9% este foarte bun în condiţii de criză. Pentru a avea efectul scontat, cota de TVA la pâine ar trebui coborâtă undeva la 2-3%“.
E posibil ca această reducere să se reflecte şi într-o ieftinire? Premierul Victor Ponta s