Roadrunner, supercalculatorul care a bătut pentru prima oară recordul de „un milion de miliarde” de calcule pe secundă, adică petaflopul, a fost decomisionat duminică, 31 martie.
Unul dintre cele mai importante calculatoare din istoria omenirii, Roadruner a avut o viaţă de doar cinci ani. Roadrunner a făcut parte din programul guvernamental de simulare de securitate, National Nuclear Security Administration's Advanced Simulation and Computing. El era folosit pentru simulări extraordinar de dificile şi multe experimente ştiinţifice încă secrete, potrivit site-ului Laboratorului Naţional Los Alamos. Sistemul instalat de către cei de la IBM a atins limita petaflopului la scurt timp după ce a fost instalat la Los Alamos.
Chris Deeney, unul dintre cei care a lucrat direct cu supercomputerul, a spus că „Roadrunner a făcut parte dintr-o echipă care integra excelent codul de programare complex şi arhitectura computerizată complexă, oferind un catalizator sigur şi eficient”.
Designul Roadrunner îmbina două părţi diferite, care-l făceau unic, fiind un hibrid. Avea un sistem de procesoare dual core, în număr de 6.563, de tip AMD Opterons, fiecare nucleu fiind legat la un procesor grafic PowerXCell 8i, numit „Celulă”, fiind o variantă modificată a unui procesor folosit original pentru Sony Playstation 3. Deşi mai existau computere hibrid, niciunul nu era parte componentă a unui asemenea monstru.
Principalul scop al lui Roadrunner erau calculele foarte rapide ale ecuaţiilor complicate. Astfel, calculatorul ajuta cercetătorii să facă mai multe calcule complexe foarte rapid. Cercetările despre care se poate vorbi au inclus comportamentul nanofirelor, reconectarea magnetică, împrăştierea retrogradă a laserilor, genetica virusului HIV şi altele. De asemenea, Roadrunner a simulat Universul la o scară de 70 de miliarde de particule.
Roadrunner, computerul