Muzeul de Științele Naturii din Roman a deschis expoziția temporară “Enciclopedia naturii”, până la 20 iunie.
Realizată cu sprijinul Muzeului Județean de Științele Naturii din Ploiești, expoziția invită vizitatorii la o călătorie fascinantă în lumea animalelor. “Din cele mai vechi timpuri, omul a încercat să cucerească natura, să o supună și să o domine, dar în același timp a admirat-o, căutând să o imite. Niciodată nu a reușit să se ridice la nivelul ei, pentru că numai natura poate crea perfecțiunea. Noua expoziție temporară pe care o propunem romașcanilor ne permite să înțelegem imensa biodiversitate care există pe planeta noastră și faptul că toate viețuitoarele poartă în ele misterul originii vieții”, a precizat muzeografa Cătălina Ivan, de la Muzeul de Științele Naturii din Roman.
Călătoria imaginară pe care o propun organizatorii expoziției începe în subteran. “Putem admira frumusețea și raritatea florilor de mină – cuarțul -, cu varietățile sale excepționale: ametistul și agatele”, a explicat muzeografa.
Lumea nevertebratelor marine care populează recifele de corali din oceane este reprezentată de specii de melci, scoici, sepii și caracatițe, stele și arici de mare.
Vizitatorii pot străbate, apoi, lumea nevertebratelor care populează pământul, printre care: scorpioni, păianjeni, gândaci, fluturi și libelule.
Expoziția celebrează lumea păsărilor. “Pe 1 aprilie s-a sărbătorit Ziua Internațională a Păsărilor. În expoziție sunt prezente păsări din zona Roman – fazan, porumbei, gaiță, cuc, pupăză, sitari, becață și nagâț, dar și specii ocrotite din zona Roman – corbul, barza albă și neagră, răpitoarele de zi și de noapte”, a spus muzeografa.
Călătoria se încheie în lumea celui mai cunoscut grup de vertebrate – mamiferele, unde vizitatorii vor face cunoștință cu pisica săbatică, veverița, orbetele, lupul, jderul de pia