Procurorii Parchetului General au solicitat Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) să realizeze o expertiză a unei cărţi publicate de Victor Ponta în 2010. Lucrarea "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", semnată de premier, este suspectată de plagiat.
În august 2012, Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru au depus la Parhcetul General o sesizare în care susţin că primul-ministru ar fi plagiat în acestă carte. Acestă acuzaţie de plagiat este disctinctă faţă de ceea formulată anul trecut de revista Nature şi pentru care Ponta a primit două verdicte de plagiat şi unul de neplagiat.
Răzvan Cosmoiu, Directorul Direcţiei de Expertize din cadrul Oficiului Român pentru Drepturi de Autori a confirmat pentru gândul că procurorii Parchetului General au solicitat o expertiză privind o carte scrisă de către premierul Victor Ponta în anul 2010. ”Pot să vă confirm că am primit acestă solicitare. ORDA are în atribuţii şi realizarea unor astfel de expertize”, a declarat Răzvan Cosmoiu. Reprezentantul ORDA a mai precizat că nu există un termen în care acestă expertiză va fi realizată.
Potrivit plângerii depuse de Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru, Ponta ar fi plagiat 113 pagini din cele 292 ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", publicată la Editura Universul Juridic, în anul 2010, lucrare pe care premierul a semnat-o împreună cu Daniela Coman. În acestă lucrare, este reluată în mare parte teza de doctorat a premierului Victor Ponta, intitulată "Curtea Penală Internaţională".
Avocatul Florin Plopeanu, cel care îi reprezintă pe Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru în acest caz, a declarat pentru gândul că, deşi nu există un termen fix în acest caz, expertiza ar trebui să fie realizată în cel mult 30 de zile.
Potrivit procedurilor, după ce experitza este