Vânzările de case pe structură de lemn au scăzut foarte mult, iar unele firme aproape că nu mai vând deloc. Motivul este inflaţia de case şi apartamente a căror construcţie a demarat înainte sau odată cu apariţia crizei financiare. Astfel, preţul la casele de lemn a scăzut cu aproximativ 30%.
"Vânzările de case de lemn sunt foarte slabe. Motivul pentru care nu mai sunt căutate este acela că piaţa este suprasaturată de case construite deja înainte de criză. Vânzările de case de vacanţă au dispărut definitiv, iar ce se mai vinde acum sunt casele folosite ca rezidenţă. La fel şi exporturile au dispărut", a spus pentru RTV.NET Ştefan Lipoviceanu, reprezentant al Drumon Sistem Construction.
Unele firme, mai norocoase, au înregistrat vânzări la jumătate. "În ultimii doi ani, vânzările au scăzut cu 40-50%. Clienţii se orientează către ceea ce este ieftin, nu contează ce, ieftin să fie", a spus pentru RTV.NET Kis Akos, reprezentant Selenahouse.
Preţul unei case construite după tehnologie americană, pe structură de lemn, cu panouri tip sandwich, a ajuns la aproximativ 470 de dolari pe metrul pătrat construit, la cheie. "În perioada de boom imobiliar, metrul pătrat de casă, construită pe structură de lemn, ajunsese la 450 de euro metrul, acum preţul este de aproximativ 320 de euro metrul pătrat", a precizat Ştefan Lipoviceanu.
"La noi preţul nu a scăzut pentru că lemnul s-a scumpit în permanenţă. Preţul pătrat de casă de lemn, la cheie, este 450 de euro", a spus Kis Akos.
Cum se contruieşte o casă cu pereţi tip sandwich
Pereţii casei pe structură de lemn vor fi construiţi din panouri de diferite mărimi, umplute la mijloc cu vată minerală, de aici şi denumirea de sandwich. La interior, aceste panouri pot fi îmbrăcate cu rigips sau lambriuri. "La fel de bine o casă cu structură de lemn poate avea ca pereţi exteriori panouri tip OSB, iar la inte