De ce este important ca regionalizarea administrativa a tarii sa fie realizata anul acesta, cat ar urma sa coste, cand ar trebui sa fie alesi noii super-lideri regionali, ce judete ar urma sa intre in posibila regiune "Dunarea de Jos" si care sunt posibilele capitale regionale cotate cel mai bine in sondajele de opinie - toate aceste aspecte au fost discutate marti la Academia Romana in prima dezbatere publica pe marginea procesului de regionalizare si descentralizare in Romania organizata de Ministerul Dezvoltarii Regionale.
Pe langa regionalizarea administrativa, premierul Ponta - prezent la dezbatere - a pledat si pentru o "regionalizare" a justitiei in care majoritatea proceselor sa se incheie la nivelul Curtilor de Apel regionale si sa nu mai ajunga la Inalta Curte ca in prezent.
Ponta: Guvernul are prea multe atributii. Ma confrunt zi de zi cu o supercentralizare
La inceputul conferintei, premierul Victor Ponta a tinut un discurs in care a sustinut ca Guvernul are in acest moment prea multe atributii, iar acestea trebuie delegate catre regiuni. Victor Ponta a mai declarat ca se confrunta zi de zi cu o "supercentralizare".
"Sunt unul dintre premierii care crede ca Guvernul central are prea multe atributii. Un guvern mai suplu, mai eficient, trebuie sa cedeze din aceste atributii catre regiuni, municipii, orase. O fac din convingere. (...) Ma confrunt zi de zi cu o supercentralizare. Ma confrunt cu aceasta zi de zi. O guvernare foarte centralizata nu este eficienta", a explicat premierul Ponta
El a adaugat ca regionalizarea trebuie prevazuta in Constitutie, la revizuirea acesteia si a mai subliniat ca procesul de regionalizare "nu este cerut de catre Comisia Europeana sau Uniunea Europeana".
"Nu ne este ceruta regionalizarea de catre CE sau UE, dar este salutata aceasta idee. Motivul e foarte si