Iniţiativă inedită la Cluj, unde am putea avea... primul tribunal privat din România. Este vorba de un tribunal de arbitraj, care ar urma să fie înfiinţat pe lângă Baroul Cluj. Iniţiatorii acestui proiect spun că sentinţele vor avea aceleaşi efecte cu şi cele date de instanţele publice, dar cu costuri mai reduse şi o durată mai mică a procesului.
Octavian Ulici spune că ideea unui tribunal de arbitraj i-a venit după ce a efectuat o vizită de studiu în Danemarca, unde a văzut cum funcţionează o astfel de procedură. Timp de 10 ani a încercat să implenteze arbitrajul şi în România, iar în urmă cu două săptămâni s-au semnat actele pentru înfiinţarea Asociaţiei de Arbitraj de pe lângă Baroul Cluj.
"Părţile sigur se pot prezenta la arbitru. Acuma sigur arbitrul nu va fi un mediator între ele, va fi pe undeva şi un mediator, le va putea pune în vedere că pot încheia acest litigiu sau îl pot finaliza printr-o tranzacţie, dar arbitrul este mai degrabă un fel de judecător, care va pronunţa o soluţie irevocabilă de multe ori în litigiul părţilor", a declarat Octavian Ulici.
Noul tribunal de arbitraj ar reprezenta o alternativă la actualul sistem de justiţie, greoi şi deseori foarte costisitor.
"Am spus, timp diminuat, costuri diminuate să zic, o mai bună administrare a actului de justiţie prin participarea efectivă a acestor, a acestui grup profesional mare, baroul Cluj. Probabil vor fi şi alte barouri din ţară, e o chestiune nouă. Şi, am spus, o mai bună administrare a actului de justiţie. Cu siguranţă, comunicarea va fi mai directă între acest arbitru şi părţile implicate în procedură", a mai spus Ulici.
Înfiiţarea unei instanţe private este salutată de atât de magistraţi, cât şi de avocaţi.
"Ea are menire degrevarea, cum am spus, degrevarea instanţelor judecătoreşti, în esenţă. S-ar reduce numărul de cauze? Da, s-ar reduce numărul de cauze