Scriitorul Nicoară Mihali continuă seria proiectelor prin care aduce în Maramureş documentare educative dedicate elevilor. Recent s-a întors de la Sibiu cu un set nou de filme care vor fi vizionate în şcolile din Maramureş şi nu numai. „În aceeaşi colaborare cu studioul Astra Film de la Sibiu, am adus prin Inspectoratul Şcolar şi Casa Corpului Didactic filme de la a treia ediţie a unui festival inedit. Deoarece anul acesta este declarat Anul Internaţional al Apei, filmele proiectate de către specialiştii în pedagogie de la Institutul parizian au această temă. Se numeşte „Esperanto – Copiii lumii”.
Filmele vorbesc despre copiii care luptă să protejeze apa din diferite colţuri ale acestei planete. Aceste filme vor fi difuzate în şcoli începând cu acţiunile din „Şcoala Altfel”. Filmele vor fi prezentate la început la Şcoala „Nichita Stănescu”, „Lucian Blaga”, Liceul din Târgu Lăpuş etc”, ne-a spus Nicoară Mihali.
Acest proiect va fi implementat atât în Maramureş, cât şi în Satu Mare şi Bistriţa, iar în total va implica 10 - 15 mii de elevi până la sfârşitul anului şcolar.
Filmele sunt făcute de Institutul Pedagogic Francez. „Fiecare copil din aceste filme este un erou care salvează Planeta Albastră. Filmele sunt atât de bine gândite, încât copiii pot să înveţe cum să-şi facă o revistă şi cum să se facă cunoscuţi, luptând pentru problemele cu care se confruntă comunităţile în care trăiesc. De exemplu, într-un sat din Maroc copiii aduc apă pentru consumul din casă şi pentru mâncare de la o fântână aflată la o distanţă de 3 kilometri. În felul acesta, urmărind aceste filme pe lângă partea educativă, elevilor li se deschide o nouă viziune asupra mediului şi protejării resurselor de apă”, a adăugat coordonatorul proiectului.
Separat, Mihali a adus şi pentru liceeni un film „cu povestea unei fete din Groenlanda care este de vârsta măriti