Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:
Moldova mai face un pas spre călătoriile fără vize în Uniunea Europeană. Cu ce impact asupra relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol? „Neutralitatea şi suveranitatea Moldovei în vizorul Rusiei” – un nou studiu de la IDIS Viitorul. Şi… Chişinăul crede că Moscova ar putea să contribuie mai mult la soluţionarea conflictului transnistrean.
***
Europa Liberă: Aşadar, un grup de experţi ai Uniunii Europene şi-a încheiat recent misiunea de evaluare la Chişinău a modului în care Republica Moldova pune în practică Planul de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Într-o primă reacţie, şeful Delegaţiei Permanente a Comisiei Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, califica concluziile preliminare ale experţilor drept „pozitive”. Ce măsuri se pot întreprinde pentru ca Moldova să se poată bucura cât mai rapid de beneficiile unui regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, a insistat să afle Diana Răileanu.
Experţii moldoveni, specializaţi în probleme de politică externă, cred că Republica Moldova ar trebui să-şi îndrepte efortul spre realizarea calitativă a reformelor cerute de UE, în special cele ce ţin de securizarea segmentului transnistrean de la hotarul moldo-ucrainean.
Corneliu Ciurea x Corneliu Ciurea Analistul politic Corneliu Ciurea, de la Institutul „Viitorul”, observă că în ultimul timp demnitarii europeni tot mai des vorbesc despre nevoia soluţionării conflictului transnistrean.
„Cred că noi trebuie să subliniem acest fapt – reapare în discuţie problema securizării frontierei de est şi eu nu ştiu dacă avem un răspuns foarte clar la aceste poate solicitări, poate idei care sunt vehiculate în ultimul timp şi sunt pronunţate de anumiţi oficiali