Prin pastrarea a 1000 de locuri de munca, statul economiseste peste 2 milioane de euro, arata o analiza efectuata de specialistii Casei de Insolventa Transilvania (CITR). "Prin efectul de multiplicare, salvarea unei companii cu 1000 de locuri de munca are un impact puternic asupra economiei locale, judetene sau nationale. Prin efectul de multiplicare, in unele industrii un loc de munca direct asigura alte patru locuri de munca indirecte in randul furnizorilor sau clientilor", se arata intr-o analiza remisa HotNews.ro de reprezentantii CITR.
Cele 1000 de locuri de munca ale companiei reprezinta 1000 de consumatori, care au un impactul pozitiv direct asupra economiei locale. "Cum majoritatea acestora au familii sau alti apartinatori pe care ii sustin din castigurile salariale, la numarul initial putem estima ca se adauga peste 2000 de consumatori indirecti. Prin urmare, vorbim si despre un impact pozitiv indirect in economie prin cererea sporita de servicii si produse, generata indirect de angajatii companiei", se mai arata in analiza CITR.
Faptul ca nu vor avea loc disponibilizari, ca urmare a salvarii companiei, inseamna ca nu se va pune presiune pe bugetul de stat, si ca nu se vor accesa fondurile necesare acordarii ajutorului de somaj pentru disponibilizati.
Un calcul simplist, dar concret, arata beneficiile statului:
O companie ii plateste pe toti cei 1000 de salariati cu salariul minim pe economie - 750 lei pe luna. In acest caz, salariul net va fi de 566 lei per salariat pe luna, adica 566.000 lei/luna pentru cei o mie de salariati. Contributia celor 1000 de angajati la buget va fi de 184.000 lei/luna, iar contributia angajatorului este de 210.000 lei/luna. In total, o contributie lunara de 394.000 lei. In cazul in care sunt disponibilizati cei 1000 de salariati, statul va plati "pentru salarii minime" somaj de 375.000 lei/luna. In con