Autorităţile au renunţat, se pare, la ideea diminuării valorii maxime a unui certificat verde şi la micşorarea numărului de certificate acordate producătorilor de energie curată, aşa cum intenţiona ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. Potrivit unor informaţii care circulă prin Guvern, varianta aleasă ar fi "rostogolirea" unei părţi a certificatelor cuvenite producătorilor în următorii trei ani. Această amânare a acordării unei părţi a certificatelor este menită să menţină facturile consumatorilor la un nivel suportabil.
Oficial, ministrul Niţă a anunţat că analizează ca variante de uşurare a facturii consumatorilor reducerea numărului şi valorii certificatelor verzi, exceptarea marilor consumatori de la plata schemei de sprijin pentru energia curată şi limitarea accesului la reţea. Domnia sa îşi va face publică varianta finală astăzi, potrivit unor surse din Ministerul Economiei.
Sursele noastre mai afirmă că măsura amânării acordării certificatelor va fi însoţită şi de alte măsuri precum permiterea încheierii contractelor negociate direct tip PPA între producătorii şi dezvoltatorii de energie regenerabilă şi furnizori sau alţi producători de energie convenţională, dar şi includerea în coşul energiei pentru populaţie a electricităţii obţinute din surse regenerabile (aceasta este cea mai ieftină de pe piaţă).
Valorile de tranzacţionare a certificatelor verzi au fost majorate, recent, cu circa 6%, în urma unui ordin dat de ANRE (reglementatorul pieţei de energie). Astfel, un certificat verde poate fi tranzacţionat, în acest an, la valori cuprinse între 129,64 de lei (28,8 euro) şi 264,09 lei (58,8 euro). Anul trecut, aceste valori erau cuprinse între 121,89 de lei şi 248,3 lei.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, are în analiză posibilitatea plafonării valorii maxime a unui certificat verde la circa 30 de euro pentr