Anul 2013 a început cât se poate de prost pentru crescătorii români de animale. Fie că vorbim despre porci, păsări, oi sau vite, în contextul în care preţul furajelor a ajuns la maxime istorice, să creşti animale pentru carne sau lapte este o afacere tot mai riscantă astăzi. Efectivele se împuţinează, preţul produsului final creşte, consumul scade.
Iar dezastrul din zootehnia românească este abia la început, iar cei care sunt deja puternic afectaţi, crescătorii de vaci de lapte, aşteaptă cu sufletul la gură câteva reglementări care le-ar putea salva afacerile. Iar la toate acestea mai adăugăm şi scandalurile în care suntem victime fără motiv de tipul celui cu carnea de cal.
Clujeanul Mircea Ciurea este inginer zootehnist din 1980. Toată viaţa a lucrat în ferme de vaci - şi spune că îi place această meserie. În 1999, după aproape 20 de ani de muncă “la stat“, şi-a făcut propria fermă de vaci de lapte. A început cu 30 de capete, iar de-a lungul timpului şi-a crescut treptat şeptelul. A ajuns la 150 de văcuţe anul trecut, dar are şi 120 de hectare de teren pe care cultivă furaje pentru ferma proprie lângă Gherla (judeţul Cluj). Nu îi ajung furajele ca să fie independent, însă cumpără de pe piaţă cereale şi altele. Deşi la o prezentare succintă pare să fie un om împlinit din punct de vedere profesional, Mircea Ciurea este extrem de panicat în ceea ce priveşte viitorul fermei sale. “Nu ştim ce se va întâmpla mâine. Dacă nu primim ajutor imediat, intrăm în faliment“, spune clujeanul. De altfel, din toamna anului trecut şi până la jumătatea lunii februarie a acestui an a fost nevoit să renunţe la mai bine de o treime din vacile de lapte, pe care le-a vândut unor abatoare: au ajuns carne tocată. La fel ca el au făcut mai toţi crescătorii de vaci din România.
Ceea ce se întâmplă în această piaţă nu seamănă deloc cu reclamele de la televizor cu v