Fotografiile inedite spun multe despre civilizatiile care au populat candva aceste mici orasele. Izolate de alte unitati administrative, oazele de civilitatie au fost parasite, rand pe rand, de oamenii care locuiau acolo.
Un astfel de loc abandonat este oraselul Grytviken din insula Geogia de Sud, in care imaginile cu oase uriase de balena si nave parasite spun povestea unei comunitati a vanatorilor de balene. Acestia au trait in casute albe, intr-o vale inverzita, aflata la poalele muntilor cu piscuri acoperite de zapada. Vanatorii de balene isi duceau traiul pe insula izolata, aflata la aproximativ 1.600 de kilometri de America de Sud, se arata intr-un articol Daily Mail.
Istoria spune ca acestia au populat oraselul pana in 1960, cand statia de pescuit a fost inchisa din cauza lipsei de balene. Tot ce a mai ramas este un oras-fantoma.
Oraselul Grytviken, unde traiau vanatori de balene
Astfel de orase exista in toate colturile lumii, locuitorii fiind deseori alungati de dezastre naturale. De exemplu, orasul sud-american Chaiten din Chile a fost distrus aproape in totalitate de un vulcan puternic care erupt in 2008, ulterior fiind inundat de raul Blanco. Vulcanul a erupt atunci pentru prima data in 9.000 de ani, autoritatile din Chile incercand sa reconstruiasca zona, mai intai la o distanta de 10 kilometri, apoi pe amplasamentul original, insa viitorul orasului este inca necunoscut, acesta fiind parasit de locuitorii sai.
Chaiten a fost distrus de un vulcan care a erupt pentru prima data in 9.000 de ani
Micul orasel din munti Romagnano al Monte, din Italia, a fost scena unei tragedii ingrozitoare in 1980, cand a fost devastat de un cutremur violent. Seismul a dus la pierderea a aproape 3.000 de vieti. Casele daramate si firele de telefon incurcate raman, totusi, marturiile faptului ca