Introducerea coplăţii în sănătate, începând de la 1 aprilie, a ridicat deja câteva probleme mari în ţară. Prima întrebare la care şefii de spitale nu au încă un răspuns : ce se întâmplă dacă pacienţii nu vor să plătească?
Românii care se internează în spital vor trebui să plătească, la externare, cinci sau zece lei. Suma e stabilită de fiecare unitate medicală în parte. Unele spitale aveau, pe 1 aprilie, taxa deja anunţată, dar altele încă se mai gândeau, pentru că nu există o decizie a Consiliului de Administraţie din spitalul respectiv.
Taxa mai aşteaptă câteva zile, la Giurgiu
Taxa va fi de cinci lei la Spitalul Judeţean din Giurgiu, ne-a spus managerul unităţii, Mihai Petre. Aşa a stabilit Comitetul Director al spitalului. Cu toate astea, cei care se externează, zilele astea, din acest loc, nu plătesc taxa. Pentru că decizia finală asupra taxei va fi luată de Consiliul de Administraţie al Spitalului. Decizia ar putea veni abia peste câteva zile. Directorul ne-a spus totuşi că, după ce taxa va intra în vigoare, pacienţii vor primi chitanţă pentru suma plătită. Totul e deja pregătit, din punctul de vedere al formalităţilor.
Sărăcia coboară cuantumul taxei
Mai scump va fi la Craiova, unde Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova a stabilit că taxa va fi de zece lei. Atenţie, indiferent de câte zile stai in spital, plăteşti, la externare, o singură taxă. Cum e cazul de la Craiova - zece lei. Cu totul alta e situaţia la Spitalul Orăşenesc din Beclean, unde pe 1 aprilie nu se luase încă nicio decizie, aşteptându-se normele de aplicare, de la Minister, în privinţa aplicării acestei reglementări. La Spitalul Municipal de Urgenţă "Elena Beldiman" din Bârlad taxa a fost stabilită la cinci lei. S-a ales suma minimă în condiţiile în care mulţi oameni din zona asta se confruntă cu lipsa de bani, explică directorul medical al spital