Pentru a treia zi de luni consecutivă, astăzi e liber în Cipru. Motivul nu este Paştele catolic (insula este ortodoxă), ci se serbează debutul revoltei armate împotriva mandatului britanic pe 1 aprilie 1955, revoltă ce a dus la independenţa ţării, în 1960. Populaţia locală speră în continuare ca acest week-end prelungit să permită autorităţilor să reflecteze la o îndulcire a măsurilor impuse mişcărilor de capital, în urma găsirii acordului cu creditorii internaţionali.
În schimbul unui ajutor de zece miliarde de euro, depozitele bancare de peste o sută de mii de euro depuse la băncile Bank of Cyprus şi Laiki sunt îngheţate. Prima bancă va fi restructurată, a doua va fi lichidată. Depozitele bancare depăşesc 18 miliarde de euro la Bank of Cyprus şi nouă miliarde la Laiki.
De câteva zile, autorităţile încearcă să determine amploarea taxei la care vor fi supuse depozitele de peste o sută de mii de euro. Pentru moment, ea s-a fixat la 37,5%, dar ar putea atinge şi 60 de procente, a spus un deputat cipriot Agenţiei France Presse. Restul de 40% de bani din contul respectiv va fi blocat timp de şase luni, pentru a împiedica retragerile de numerar. Acest lucru riscă să ameninţe o serie de firme locale sau de municipalităţi.
Oricum, restructurarea drastică a peisajului bancar cipriot va avea consecinţe dramatice asupra întregii economii locale, cu o posibilă recesiune de 20% în următorii doi ani, avertizează analiştii.
De partea ei, influenta Biserică Ortodoxă a Ciprului al cărei şef s-a pronunţat în favoarea ieşirii insulei din zona euro, a sesizat justiţia, pentru a încerca să nu se blocheze bunurile ei deţinute la Bank of Cyprus.
Pentru a treia zi de luni consecutivă, astăzi e liber în Cipru. Motivul nu este Paştele catolic (insula este ortodoxă), ci se serbează debutul revoltei armate împotriva mandatului britanic pe 1 aprilie 1955, rev