SJA a trecut în era finanţării direct prin Ministerul Sănătăţii, fondurile alocate pentru următoarele nouă luni neacoperind, însă, necesarul.
Are încă personalitate juridică şi îşi poate gestiona banii, însă bugetul alocat Serviciului Judeţean de Ambulanţă pentru următoarele 9 luni este la nivelul de anul trecut. Din martie banii nu mai vin de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, ci de la Ministerul Sănătăţii. Pentru perioada aprilie - decembrie s-au alocat 11.962 mii lei (119 miliarde lei vechi), finanţarea fiind la nivelul din 2012, când, însă, reîntregirile de salariu şi chiar şi o parte din cheltuielile pentru carburanţi s-au făcut din fonduri proprii.
„Acum nu mai avem aceste fonduri proprii, pentru că tot ce încasăm se duce la bugetul de stat, aşa că nu putem spune că situaţia este similară celei de anul trecut. Creşterile salariale le-am susţinut în 2012 din venituri proprii, însă nu doar din încasările aferente acelui an, pentru că mai aveam în cont aproximativ 60 de miliarde lei vechi. În ultimii ani ni se plătiseră nişte arierate, era vorba de transportul de la dializă”, a declarat managerul SJA, Marinela Prina.
Conform bugetului transmis, media lunară de care va dispune SJA este de 13,3 miliarde lei vechi, însă necesarul se ridică la aproximativ 15 miliarde.
„Nu cred că nu se vor regla lucrurile, pentru că, de obicei, în august - septembrie se mai fac rectificări”, a mai spus Prina.
La sfârşitul săptămânii este programată o nouă întâlnire între patronat şi sindicate, de la care se aşteaptă lămuriri şi pe tema reorganizării serviciului, propunerea fiind de subordonare regională a serviciilor judeţene, la nivel judeţean rămânând posturile de medic-şef, asistent-şef şi un responsabil tehnic.