Fructele conţin vitamine şi minerale indispensabile pentru sănătatea organismului uman, putând fi consumate în stare naturală, în compoturi sau în sucuri cu pulpă, de două - trei ori pe zi, fără însă a adăuga zahăr, informează linternaute.com.
Pentru a elimina orice urmă de pesticide, fructele trebuie să fie spălate sau curăţate de coajă. Ele trebuie consumate rapid, deoarece vitaminele lor se pierd, la contactul cu aerul şi cu lumina. Persoanele cu un stomac mai sensibil pot să le consume coapte sau în compot.
Sucurile de fructe sunt mai puţin bogate în fibre şi mai puţin săţioase decât fructele întregi, însă rămân totuşi foarte bune pentru sănătate. În ceea ce priveşte sucurile de fructe disponibile în comerţ, acestea nu trebuie să aibă adaosuri de zahăr, deoarece fructele conţin deja în pulpa lor cantităţi mari de fructoză.
Lămâile - Se consumă crude, altfel îşi pierd conţinutul vitaminic. Concentraţia mare de vitamina C şi proprietăţile lor antiseptice fac lămâia un fruct energizant, foarte bun în perioada iernii, pentru a face faţă infecţiilor. Lămâile conţin flavonoizi naturali (antioxidanţi), despre care se spune că joacă un rol important împotriva maladiilor degenerative ale creierului, precum maladia Alzheimer. Un bun fluidifiant sangvin, lămâia protejează sistemul vascular. Este, totodată, şi un fruct diuretic. Acest fruct trebuie consumat în stare naturală, pentru a păstra pulpa, bogată în substanţe nutritive. La temperatura ambiantă, lămâile se conservă zece zile, dar odată tăiate, îşi pierd conţinutul vitaminic, trebuind consumate imediat.
Merele - Conţin 87% apă, vitamine (A, B1, B2, B6, C), minerale şi oligoelemente (calciu, magneziu, fier, iod, potasiu, fosfor). Merele, bogate în fibre, sunt cunoscute pentru uşurarea digestiei şi pentru regularizarea tranzitului intestinal. Ele protejează, totodată, mucoasa intestinală îm