Noul contract-cadru prevede ca medicii de familie să aibă o limită minimă de 800 de pacienţi pe listă, lucru care poate crea probleme tinerilor medici, mai ales de ordin financiar. Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, dr. Rodica Tănăsescu, a declarat că impunerea unei limite minime de pacienţi va aduce prejudicii.
„Nu-i ajută pe medicii tineri cu aceste cabinete, cu numai 800 de pacienţi. Dimpotrivă, îi încurcă pe medicii tineri, care îşi fac iluzii că dacă au un cabinet cu 800 de pacienţi ar putea supravieţui. Nu pot supravieţui, la finanţarea din ultimii ani“, declară dr. Rodica Tănăsescu.
În schimb, unii medici de familie sunt de acord cu introducerea acestui act normativ, cât şi a celui care vizează plata pentru serviciile medicale.
„Înainte, când procentajul era 70% şi 30%, erau avantajaţi medicii cu foarte mulţi pacienţi înscrişi pe listă. Este foarte bine aşa, astfel încât cu toţii vom fi egali, iar munca ne va putea fi răsplătită cum se cuvine“, a spus dr. Elena Savin, medic de familie la Policlinica Studenţească din Copou.
Noul proiect de act normativ, stabileşte valoarea minimă garantată pentru fiecare pacient de pe lista medicului la 3,50 lei iar per serviciu la 1,80 lei.
Valoarea punctului per capita, care a fost fixă în ultimii doi ani, va putea fi ajustată trimestrial, în funcţie de populaţia asigurată, iar medicii vor putea primi diferenţe în plus sau în minus.
Plata medicilor de familie se va face 50% pentru servicii şi 50% per capita, adică pentru numărul de pacienţi aflaţi pe listă. Plata în funcţie de performanţă rămâne un subiect de perspectivă, luat în calcul pentru următorul contract-cadru.
Noul contract-cadru prevede ca medicii de familie să aibă o limită minimă de 800 de pacienţi pe listă, lucru care poate crea probleme tinerilor medici, mai ales de ordin financiar. Preşedintele Soci