Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că exportul paralel pentru medicamentele oncologice va fi suspendat până la sfârşitul anului. Acestea erau cea mai vulnerabilă categorie de medicamente în faţa exporturilor paralele, din cauza preţului ridicat de vânzare în alte ţări.
"Astăzi semnez un ordin de ministru prin care până la sfârşitul anului 2013 se vor suspenda toate activităţile de export pentru medicamentele oncologice", a spus ministrul.
Acesta a mai precizat că efectele bune ale împrumutului de 800.000 de euro autorizat de Guvern companiei Unifarm pentru achiziţionarea de medicamente oncologice s-au făcut simţite. "România primeşte medicamentele mult mai repede decât alte ţări, ca urmare a eforturilor Unifarm", a spus Eugen Nicolăescu.
Ministrul a anunţat aceste măsuri în contextul în care ar fi 'dovezi' care arată că există anumite nereguli în sistem. Astfel, există un producător-distribuitor care a notificat o creştere a preţurilor la unele medicamente de peste 70%.
Eugen Nicolăescu consideră că acest lucru face parte dintr-o strategie prin care o serie de medicamente ieftine au fost retrase şi acum sunt înregistrate din nou cu preţuri crescute.
"Începând cu octombrie 2012 şi până în ianuarie 2013 s-au eliberat de către Unifarm trei medicamente oncologice esenţiale în tratamentul pacienţilor bolnavi de cancer către reţeaua de spitale şi farmacii, cu prioritate către unităţile spitaliceşti care au comandat acest lucru. E vorba de Alkeran, Leukeran, Purinethol. Începând cu 2012, când s-a înfiinţat Unifarm, aceste produse au fost afişate şi în sistem electronic. La acel moment produsele respective nu prezentau o discontinuitate în piaţa produselor din România, fiind disponibile şi la alţi distribuitori. Pentru că spitalele nu au comandat aceste medicamente şi pentru a preveni expirarea medicamentelor